Garamszegi László Zsolt, az MTA doktora

főigazgató, tudományos tanácsadó
garamszegi.laszlo [at] ecolres.hu
+36 28 369 997/111
Tevékenységi kör rövid leírása: 

az Ökológiai Kutatóközpont megbízott főigazgatója

1) Akusztikus kommunikáció és a kulturális evolúció
Az örvös légykapó modellfajon gyűjtünk hosszútávú adatokat annak érdekében, hogy megértsük a madárének ivari kiválasztódásban betöltött szerepét és a populáció szintjén térben és időben megmutatkozó dinamizmusokat. A fajok közötti szinten az akusztikus szignálok evolúcióját szabályzó szelekciós tényezőket vizsgáljuk modern filogenetikai (komparatív) módszerek segítségével.

2) A viselkedés evolúciója
Számos modellfajnál (madár, bogár, béka és gyík fajok, kutyák) azt kutatjuk, hogy hogyan alakul ki a viselkedési bélyegek kettős jellege, miszerint az állatok képesek viselkedésüket plasztikusan úgy megváltoztatni, hogy közben a populáción belül az egyedek között konzisztens különbségek megmaradjanak.

3) Az élősködők és gazdáik közötti interakciók
Filogenetikai módszereket alkalmazva, több gazda-parazita rendszerben vizsgáltam a ko-evolúciós versenyfutás következményeit mindkét résztvevő szempontjából. A fő kérdések a gazdák immunrendszerének ill. a paraziták betegítő képességének és fertőzöttségi rátájának evolúciójára vonatkoznak.

4) Az agyméret és neurális kapacitás evolúciója
Metaanalitikus és fajok közötti összehasonlításos módszereket alkalmazva vizsgálunk madarakat és kutyákat abból a célból, hogy megértsük azokat a változékony környezethez való alkalmazkodásból fakadó szelekciós kényszereket, amelyek a relatív agyméret törzsfejlődését szabályozzák.

5) Tudományfilozófia és statisztikai eljárások az ökológiában
Több, a szakterületen belül használt statisztikai módszer kidolgozásában és finomításában veszek részt, és szerepet vállalok az új statisztikai irányzatok terjesztésében.

Tevékenység, kutatás címszavakban: 
akusztikus kommunikáció, viselkedés evolúciója, élősködők és gazdáik közötti interakciók, neurális kapacitás evolúciója